Herenhuis naar ontwerp van F. Vanhee

Beschrijving

Half vrijstaand herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met drie dakkapellen; gebouwd in 1928 naar ontwerp van F. Vanhee (Roeselare) en in opdracht van H. Vyncke, wijnhandelaar. Verhoogde inkom in de zijgevel te bereiken via portiek met stenen balustrade en grote inrijpoort die toegang geeft tot binnenplaats waarrond zich de magazijnen bevinden. Baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor de sokkel, kroonlijst en architectonische ornamenten. Algemene vormgeving passend in de toenmalige interpretatie van de neoclassicistische architectuur op een rijkelijke en burgerlijke wijze, met referentie aan de meer monumentale beaux-arts-architectuur. Ietwat gedrongen pilastergevel met zwaar balkon op geprofileerde consoles en festoenversiering voor de borstweringen. Zij- en achtergevel met vereenvoudigde ordonnantie; laatstgenoemde met centraal groot glasraam ter aanduiding van het trappenhuis. Beglaasde rondboogdeur onder portiek in zijgevel. Klassieke dubbelhuisplattegrond met uitgewerkte bordestrap en volgens bouwplan neorococo-aankleding.

• Stadsarchief Roeselare, 28/1928.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 153.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol