Eclectische villa Regina Coeli

Beschrijving

Eclectische villa met neo-Vlaamse-renaissance inslag zogenaamd "Regina Coeli" (zie cartouche in boogvelden) van 1902 (zie cartouches). Eigen woonhuis van architect Jules Soete (Roeselare), later bewoond door weversfamilie Pardou; in 1923 wederopbouw naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Gerestaureerd in 1980 en uitgebreid in 1983. Aangelegde beboomde tuin met aan straatzijde arduinen muur in het verlengde van de plint met smeedijzeren hek. Half vrijstaand gebouw, twee bouwlagen onder leien zadeldak; aaneengesloten volumes grosso modo L-vorm tussen trapgevels, uitkragende hoektoren onder leien peerspits. Verankerde rode baksteenbouw verlevendigd met gele baksteen onder meer voor aflijning trapgevels en omlijsting van vensters van zijgevels. Gebruik van arduin en witte steen voor onder meer plint, omlijsting muuropeningen, hoekblokken en nis met baldakijn waarin Mariabeeldje. Ingang in oksel met markante, geblokte omlijsting met leeuwenkop-sluitsteen waarboven lantaarn met glas in lood in aedicula. Voorbouw met rechthoekige vensters met kruis- of kloosterkozijnen in omlijsting met negblokken, boogvelden versierd met reliëfs (onder mee met spreuken) en mascarons op de sluitstenen. Aflijnende tandlijst op de lijstgevels.

• Stadsarchief Roeselare, 233/1923.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 37.