Eclectische villa

Beschrijving

Vrijstaande villa in eclectische stijl naar verluidt gebouwd circa 1902-1903. Oorspronkelijk voorzien als ééngezinswoning, in 1921 gesplitst in twee delen bij de wederopbouw naar ontwerp van architect Valère Duyvewaardt (Roeselare). In 1934 toevoeging van keuken, veranda en garage aan rechterzijde. Naar verluidt schoorsteenmantel naar ontwerp van Joseph De Bruycker uit de jaren 1930. Hoofdvolume van twee traveeën + twee inspringende traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien), houten kroonlijst met twee dakkapellen. Links garage van één bouwlaag. Lijstgevel met parement van gele baksteen verfraaid met zwarte, lichtoranje, oranje en rode baksteen; andere muren van rode met gele baksteen. Arduin voor onder meer plint, deuromlijsting, balkon. Betraliede souterrain-vensters. Via trap en bordes toegang tot portiek met bogen op zuiltjes bekroond met een balkon. Rechter travee met met gevelhoge erker bekroond met balkon en dakvenster. Smalle l.dienstingang in omlijsting bekroond met balkon. Steekboogvensters in voorgevel en zuidelijke uitbouw, rechthoekige en rondbogige in andere gevels. Achtergevel voorzien van bordestrappen. Verzorgd hout- en ijzerwerk.

• Stadsarchief Roeselare, 154/1921.
  • DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 38, figuur 30.