Industrie-complex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Industrie-complex

Beschrijving

Industrieel complex, voorheen de jutespinnerij Carlier, zie inscriptie in de dakpannen. Opgericht in 1900 en voortdurend uitgebreid. Volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vernieuwingen na brand in 1934, die spinnerij, machinekamer en burelen spaarde. Heden evenementenhal "Het Fabriekspand" naar ontwerp van R. Coussée en K. Goris van 1995. Machinekamer van drie + drie traveeën onder pannen schilddak met houten kroonlijst op consoles. Erachter, lager gebouw, eveneens onder schilddak met rondboogvenster waarachter de schoorsteen. Rondbogige travee-nissen met dito vensters. De centrale bordestrap verleent toegang tot de machinekamer. Remise naar ontwerp van Ernest Apers van 1922.

Herbestemming met behoud van oorspronkelijke structuur en materialen, onder meer gietijzeren zuilen, I-balken en sheddaken van spinnerijzaal, die met mobiele toog en gordijnen aan activiteit aangepast wordt. Machinekamer omgebouwd tot bar, en restaurant in vroegere kantoorgebouwen. Hedendaagse inrichting met industriële materialen.

• Stadsarchief Roeselare, 288/1922, 146/ 1926, 167/1929, 103/1935, 239/1935, 96/1946, 160/1948, 155/1949.
  • Jaarboek Vlaanderen 1996-1997, p. 194-195. Jacobs S., Evenementenhal 'Fabriekspand' in Roeselare (Vlaanderen, 47, 1998, 3, p. 140-141).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol