• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1850). Bereikbaar via kronkelende aarden dreef afgezoomd met knotwilgen; smeedijzeren roodgeschilderde toegangspoort. Losse, lage 19de-eeuwse bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met in het midden een treurwilg.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met aanleunende schuur/stalvleugel; ten oosten en ten westen kleinere stalgebouwen (nok loodrecht op het huis) met recente lage aanbouwen, laatst genoemde met mestvaalt. Gegoten stoep voor woonhuis met stalvleugel.

Boerenhuis van vier traveeën links + poort en drie staltraveeën rechts onder doorlopend overkragend zadeldak op houten modillons rechts (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Woongedeelte met getoogde, beluikte vensters voorzien van vernieuwde ramen en houten luiken; links van de huidige deur, blijkbaar gedichte spitsboogdeur met waterlijst op kraagsteentjes. Houten poort met klinket en staldeuren in korfboogomlijsting; vierkante venstertjes onder gestrekte latei. Lagere aanbouw onder aanleunend lessenaarsdak. Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol