Herenhuis

Beschrijving

In oorsprong neoclassicistisch herenhuis van 1876, met zwaar beschadigde gevel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eerst "kubistische" gevelverbouwing in Vlaanderen in 1919 naar ontwerp van Huib Hoste (Brugge). Behouden dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien pseudo-mansardedak met vijf rechthoekige dakkapellen onder plat dak. Gecementeerde lijstgevel met onderkelderd licht vooruitspringende deurtravee geaccentueerd door middel van rechthoekige erker op geblokte kraagstenen, bekroond met een uitspringend plat dak. Rechthoekige vensters. De gevel wordt horizontaal geleed door de doorlopende vensterdorpels en waterlijsten. Vernieuwde deur, gootlijsten en dakkapellen. In zijgevel rondboogvenster van trappenhuis met art-nouveau-glas-in-lood "De lente" van 1899.

• Stadsarchief Roeselare, 49/1889, 42/1919.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 101, nummer 2.
  • SMETS M., Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 1972, p. 52.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol