Eclectisch burgerhuis ontworpen door A. Callebert

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis naar ontwerp van architect A. Callebert (Roeselare) van 1903. Drie traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen) en schilddak met vorstkam boven de rechter venstertravee. Lijstgevel van witte natuursteen verfraaid met arduin voor plint en balkon. Door pilasters afgelijnde rechter venstertravee met drieledig benedenvenster onder rechthoekig balusterbalkon. Deurvenster onder gebogen fronton met initialen "N" en "T". Boven de gekorniste kroonlijst, dakkapel onder schilddakje met vorstkam. Uitgewerkte deur verfraaid met glas in lood in het bovenlicht. Rolluikkasten op de bovenverdieping.

Interieur met monumentale traphal onder halve koepel van glas in lood. Enfilade van salon met neoclassicistisch stucwerk, onder meer puttitaferelen, grote eetplaats met houten neo-Vlaamserenaissance-stoffering, schouwmantel met rode marmeren zuiltjes en doorgang, geflankeerd door twee zuilen van rode marmer en gemarmerde pilasters, en veranda met zenitale verlichting van glas in lood. Oorspronkelijke tuinaanleg met drie notelaars.

• Stadsarchief Roeselare 123/1903.
  • Stadsarchief Roeselare 233/1923.