Protestantse kerk De Geuzentempel

Historiek

Protestantse kerk. zogenaamd "de Geuzentempel", naar ontwerp van V. Calbert van 1877, gewijd in 1879. Eerste steen naast preekstoel: "Deze steen is gelegd door Henriette Virgenie Sidonie Tant geboren den 12n april 1874 eerste protestantse te Rousselare 31 juli 1878". Oorlogsschade tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1939 toevoeging van toren waarbij deel van gevel afgebroken en heropgebouwd werd. Restauratie en herinrichting in 1993.

Beschrijving

Georiënteerde eenbeukige kerk van vier traveeën met halfronde sluiting, heden rechthoekige aanbouw aan zuidwestzijde. Diepgericht gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder afgerond, leien zadeldak; rode baksteen verfraaid met arduin en witte natuursteen, onder meer voor speklagen. Stompe puntgevel met hoeklisenen en centraal poortrisaliet met later torentje met oculus onder koperen tentdak. Geprofileerde rondboogpoort van arduin, steunend op colonnetten met bladerkapiteel waarboven een reliëf met bijbel en kruis; hoog rondboogvenster tussen slanke witstenen zuilen. Zijtravee afgelijnd met klimmend rondboogfries; rondboogvensters onder witstenen druiplijst. Heden metalen ramen in plaats van het oorspronkelijk mat glas in houten ramen.

Interieur

Schip met kruisribgewelf en apsis met straalgewelf op ranke halfzuilen met bladerkapiteel. Apsis met rondboogvensters op afzaten. Binnenmuren oorspronkelijk beschilderd met bijbelteksten, deels vrijgelegd in 1981, maar overschilderd in 1993 wegens waterschade. Modern doksaal en hedendaagse ruimteverdeling van eerste twee traveeën door een glazen wanden (1993).

Mobilair

Indonesisch bamboe-orgel (1995), preekstoel en doopvont.

• DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 63-65.
  • HOUTHAEVE R., Een stukje Protestantse geschiedenis te Roeselare, in Mandeldal, IV, 1979, 12, p. 251-258.
  • ROOSE P., Persoonlijke notities.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol