Cichoreifabriek Van Tieghem-Dupont

Gebouwen van de vroegere cichoreifabriek Van Tieghem.

Magazijn (nummer 20) van 1902 (zie cartouche): vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel met de straat); rode baksteenbouw met accentuerend gebruik van lichtere steen; benadrukte poorttravee door topgevel met opschrift "Van Tieghem-Dupont"; rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk met rozetten en ontlastingsboog, opgenomen in traveenissen met aflijnend rondboogfries.

Aanleunend links een magazijn, in 1929 verhoogd tot drie bouwlagen; bakstenen schijngevel afgedekt met gebogen fronton tussen twee opgaande muurpilasters.

Nummer 18 met gevel van 1946 (met verbouwingen van 1958) naar ontwerp van Daniel Lipszyc met bakstenen lijstgevel voorzien van betonnen ramen.

Diepergelegen cichorei-ast van 1905 naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare) met bewaarde schoorsteen die het stratenblok met de Sint-Jorisstraat domineert: gesloten, rechthoekige, verankerd bakstenen volume met in het midden enkele getoogde vensters; westelijke langsgevel verlevendigd met rondboognissen, geaccentueerd door gebruik van lichtere kleur van baksteen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol