Gemeentehuis van Dadizele

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, zie opschrift in casement, van 1928 zie jaartal op topstuk. Opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog op de plaats van het puin van de afspanning zogenaamd "De Drie Koningen". Naast gemeentehuis deed het tevens dienst als café (links van ingang gemeentehuis zijde plaats), woonhuis (zijde Ledegemstraat) en winkel (Ledegemstraat nummer 4, thans Dierenpark).

Op de hoek van het gemeentehuis werd een kapel ingebouwd. Zij vervangt de voormalige processiekapel die naast De Drie Koningen stond. Op de bovenverdieping bevonden zich de raadzaal en de slaapkamers van het woonhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde het gemeentehuis van locatie in navolging van een Duits besluit, waarbij de combinatie café-gemeentehuis verboden werd. Het gemeentehuis verhuisde toen achtereenvolgens naar Plaats nummer 27 en Kleppestraat nummer 27. In 1948 kreeg het oude gemeentehuis zijn oorspronkelijke functie terug. Sinds de fusie in 1977 doet het gebouw dienst als muziekschool en herbergt onder meer de heemkundige kring.

Eclectisch hoekgebouw van vier traveeën + één afgeschuinde hoektravee + acht traveeën en twee bouwlagen aanleunend bij de traditionele bak- en zandsteen architectuur, zie de stenen kruiskozijnen en rondboogdeuren; doch ook beïnvloed door de Vlaamse renaissance voor de opstand van het polygonaal hoektorentje met neo spitsbekroning; en meer italianiserende rondboogarcade op de begane grond. Rode baksteenbouw met rijkelijk gebruik van natuursteen en arduin voor onder meer plint, kordons en balkon, leien zadeldaken met vorstkam; dakkapellen onder tentdak. Lijstgevel aan Plaatszijde, gemarkeerd door licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in tuitgevel met gebogen fronton. Typerend balkon op zware consoles en mascaron; deurvenster in neorenaisance-omlijsting. Aan de Ledegemstraat: voormalige woning en winkel in vereenvoudigde, maar aansluitende bouwstijl.

• Archief Heemkundige Kring Dadingisila.
  • SIOEN R., Ons gemeentehuis...Door oorlogsomstandigheden af en toe op de verhuis..., in Dadingisila, nr. 6, 1997, p. 105-110.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol