Schuur, vlasroterij en -fabriek

Hoeve (nummer 7) met links ervan vlasroterij en -fabriek (nummer 1A).

Semigesloten hoeve (nummer 7) aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Lage, deels losse bakstenen bestanddelen rondom een gekasseid erf; nieuwe parementen als gevolg van oorlogsschade (onder meer Tweede Wereldoorlog) en stormschade (1990). Erftoegang ten zuidoosten, tussen bakstenen pijlers.

Ten noorden, boerenhuis in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; negen traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Zware gootlijst; laaddeur onder overkragende dakstoel met windbord, op gestileerde korbelen. Beluikte rechthoekige muuropeningen, onder meer met kozijnconstructies; kruiskozijnen. Deels vernieuwde achtergevel met twee opkamertraveeën rechts; onder meer gerecupereerde kozijnconstructies; diefijzers en traliewerk. Links, duiventil uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Ten oosten, schuin bij boerenhuis aansluitende stalling onder zadeldak (nok parallel aan de straat, golfplaten). Recent vernieuwd parement. Rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen.

Ten zuiden, na de Tweede Wereldoorlog op oude fundamenten herbouwde dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten). Rode baksteenbouw en betonstenen; oude muren gedeeltelijk bewaard.

Vlasroterij van circa 1923 en vlasfabriek van circa 1940 (nummer 1A); sinds circa 1993 buiten bedrijf. Twee betonnen roterijen, met stoomketel van de firma Mahy Frères (Wondelgem) en ronde fabrieksschoorsteen. Vlasfabriek aangebouwd tegen de links gelegen roterij. Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder plat dak met waterreservoir. Rode baksteenbouw met gebruik van beton voor overspanningen, omlopende stelling en waterreservoir. Op de tweede bouwlaag, grote vlaszwingelmachine. Aandrijving achtereenvolgens door middel van stoommachine en dieselmotor van de firma Deuts.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De hoeve (nummer 7) bleef deels bewaard: het oorspronkelijke boerenhuis, de duiventil en de stal werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De schuur en de linkse hekpijler bleven bewaard.

De vlasroterij en de vlasfabriek (nummer 1A) bleven behouden. De roterij werd gerenoveerd met behoud van erfgoedwaarde.

• Informatie verkregen van de gemeente Ledegem (13 oktober 2022).
Auteurs: Jacobs, Els