Gemeentehuis van Ledegem

Beschrijving

Voormalige dokterswoning, na de Eerste Wereldoorlog in gebruik genomen als gemeentehuis. Neoclassicistisch getint burgerhuis, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bekronend fronton met oculus, omlopende kroonlijst. Baksteenbouw op arduinen sokkel; recent beschilderd met wit, beige en okerrood. Lijstgevel geritmeerd door middel van pilasters en getoogde muuropeningen. Vernieuwde deur met gestileerd middenkalf, bovenlicht met ijzeren traliewerk en gemeentewapen. Aangepast interieur, echter behouden houten spiltrap.

Links, aanpalend dienstgebouwtje van één travee en twee bouwlagen onder lager schilddak, verlevendigd door middel van rondboogfries en spiegels tussen de bouwlagen.

• Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 5182.
  • DAVIDSFONDS LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol