Conservenfabriek La Merveille

Beschrijving

Voormalige conservenfabriek "La Merveille", opgericht in 1907 en buiten bedrijf sinds 1968. Complex met twee burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), en rechts aanpalende fabriek. Nummer 73, enkelhuis van twee traveeën + drie laad- en poorttraveeën. Nummer 75, dubbelhuis van drie traveeën + rechts dichtgemetselde poorttravee onder afgewolfd lessenaarsdak, vroeger uitlopend op (schijn)tuitgevel. Lijstgevels met niet oorspronkelijke en gedeeltelijke cementering met schijnvoegen; bij nummer 75 gevelritmering door middel van lisenen. Getoogde en korfbogige muuropeningen.

Bakstenen fabrieksgebouw onder zaagdak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), naar verluidt van 1928-1930. Boven de schuifpoort puilijst met vervaagd opschrift "Conservenfabriek La Merveille". Achteraan ronde, geringde schoorsteen.

• DAVIDSFOND LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol