Hoeve Waterpachtgoed

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Waterpachtgoed" gelegen ten oosten van de Wulfsdambeek; naar verluidt in kern opklimmend tot 1672. Aangeduid als "Tenterninck" op de Ferrariskaart (1770-1778) en met omwalling die boerenhuis en neerhof duidelijk van elkaar scheidt. Eveneens aangeduid op P.C. Poppkaart met grosso modo zelfde configuratie, echter nu onder benaming "Waterjachtgoet".

Geleidelijke demping van omwalling ingezet in 1890 rondom neerhof, waarbij ook de ophaalbrug gesloopt werd, en beëindigd in 1954 met wal rondom het boerenhuis, met uitzondering van gedeelte ten oosten.

Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen onder zadeldaken, met onder meer golfplaten ter vervanging van de oorspronkelijke strobedaking, gegroepeerd rondom een onverhard erf. Ten zuidoosten erfoprit gemarkeerd door twee ronde, bakstenen torens met uibekroning. Torens benadrukt door kordons en schietgaten; spitsbogige deuropeningen. In de linker toren bevindt zich een recent toegevoegd nisje van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima .

Ten noorden van het erf, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, ten gevolge van latere uitbreidingen zie bouwnaden; vijf + twee opkamertraveeën + één later toegevoegde travee. Lager aanpalende stalvleugel. Witbeschilderde erfgevel op gepikte plint. Deurtravee oplopend in laadvenster naar graanzolder. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructies onder ontlastingsboog - onder meer schuiframen-; luiken. Getoogde kelderopening.

Ten westen, schuur en wagenhuis; rechter zijpuntgevel met verlaagd aandak geaccentueerd door steunbeer, vlechtingen en asemgaten. Erfgevel getypeerd door uitbouw met horizontale beplanking. Recentere oostelijke stalvleugel.

• Hoevefeesten op het waterpachtgoed, 15 juli 1979, Dadizele, 1979.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol