• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

In de periode 1977-1984 naar ontwerp van W. Bens tot woonhuis aangepaste hoeve van vijf + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met noordelijk aandak; oudere inplanting, zie Ferraris- en Vandermaelenkaarten. Woonstalhuis met breder uitgebouwde (voormalige) stal.

Verankerde baksteenbouw op gepikte plint met deels vernieuwde zandstenen klooster- en kruiskozijnen en rechthoekige vensters met houten lateien. Rechthoekige deur in zandstenen omlijsting met vernieuwde latei en rechthoekig bovenlicht. Oostelijke erfgevel met recente rondboogdeur en klimmende dakkapel. Noordelijke zijtuitgevel met schouderstukken, muurvlechtingen, overhoeks topstuk, sporen van een rondboogdeur en in de top nieuw aangebrachte dubbel Sint-Andrieskruis en hartmotief van gesinterde steen. Geknikte zuidelijke puntgevel met onder meer rondboogluik en recente uilengaten.

Latere, haakse bijgebouwen (karrenkot met ingebouwde paardenstal en varkenskot) ten noordwesten en ten zuidwesten van het deels met gras begroeid, deels gekasseid erf met bewaarde waterput.

Interieur met oorspronkelijke indeling, deels gereconstrueerde haarden in kamer en opkamer, gewelfde kelder, enkele oorspronkelijke binnendeuren en resten van vakwerkbouw. Eiken gebint en voormalige knechtenkamer met lemen wanden van 1882.

• Gegevens verstrekt door W. Bens.

Auteurs: Steyaert, Rita