Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Hoekhuis met bijhorend rijhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Beschrijving

Hoekhuis met drie bouwlagen en afgewolfd dak (Vlaamse pannen). Huidig aspect daterend van de eerste helft van de 19de eeuw, maar met oudere kern (mogelijk bouwaanvraag in 1785) aangegeven door de muurankers en de vlakke rechthoekige omlijste vensters. Huidig aspect: bepleisterde voorgevel op een arduinen plint; dubbelhuisopstand met vijf traveeën, volledig versierd met schijnvoegen. Horizontaal geritmeerd door de vlakke kordonbanden en afgezet met een eenvoudig hoofdgestel: gelede architraaf, panelen in fries, kroonlijst. Beschilderde zijgevels in Drongenhof met acht traveeën en in Sluizekenkaai met vijf traveeën.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 178, 22.