Tuinpaviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinpaviljoen

Beschrijving

Oorspronkelijk vierkant tuinpaviljoen in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl horende bij de Heerlijkheid van Daerupt (zie Afsneedorp nummer 16) en daterend uit midden 18de eeuw. Linker gedeelte in 1950 toegevoegd in imitatieve stijl naar ontwerp van architect P. Eeckhout.

18de-eeuws gedeelte: paviljoen op vierkante plattegrond, één travee per zijde en één bouwlaag onder mansardedak (leien) met nokbekroning. Baksteenbouw op bepleisterde plint, gemarkeerd door overhoekse, vlak bepleisterde pilasters met régence-siermotief onder het bepleisterd, geprofileerd hoofdgestel. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met afgeronde bovenhoeken, bewaarde roedeverdeling en voluutconsooltje op de middenstijl. Toegevoegde (?) overhoeks geplaatste schouw rechts achteraan.

Achtergevel volgens archieffoto's met getoogd deurvenster en trap, heden verhoogd met dakvenster en voorzien van een terras. Interieur met behouden stucwerk met rocailles.

In 1950 toegevoegd middengedeelte van twee traveeën en identiek doch iets gedrongen linker paviljoen met deur in zijgevel. Prachtige tuin.

Auteurs: Bogaert, Chris