Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Goed Jonckershof (ID: 26337)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig Opperhof, Kasteel Haemelinck of zogenaamd De Campagne, wordt thans ingericht als cultureel centrum; in omwald park met grillige vijver (18de-eeuwse tuinaanleg). Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis. In het landboek van 1739 beschreven als respectievelijk "opperhof nu ghenaemt het casteel" en het "Jonckershof". In 1765 verkocht aan de heer Haemelinck, naar wie het goed toen genoemd werd. In 1903, toen reeds buitengoed zogenaamd "de campagne", van paters jezuïeten, uitgebreid met een refter, kapel, speelzaal en twee slaapzalen ten noorden en ten zuiden. ln 1972-73 wordt het buitengoed door de gemeente aangekocht voor cultuur, sport- en recreatiecentrum.

Thans brede onderkelderde gevel (eind 18de en 19de eeuw) van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën (begin 20ste eeuw). Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudo-mansardedak (pannen). Centrale dakruiter en rechts ervan (boven de derde deur) fraaie dakkapel met twee rondboogvensters. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters op lekdrempels. Drie toegangsdeuren in vlakke omlijsting bekroond met kroonlijst, voorzien van steektrapje met ijzeren leuning, in middelste deur smeedijzeren bovenlicht. Middenrisaliet bekroond met driehoekig van oculus voorzien fronton. Benedenvensters van vooruitspringende zijvleugel bekroond met groot driehoekig fronton. Gelijkaardige achtergevel.

Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen. Binnenin niets merkwaardigs bewaard.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVII (Drongen), 1904/3.
  • S.N. 1979: De Campagne, Gent.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus

Datum tekst: 1983

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Goed Jonckershof. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26337 op .