Kasteel de Pélichy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Pélichy

Voormalig kasteel de Pélichy, van 1955 tot 1977 politiebureau, sindsdien jeugdhuis.

Neoclassicistisch kasteel gelegen in tuin met vijver, volgens gevelstenen in voorgevel (tuinzijde) opgetrokken anno 1883. Oorspronkelijke bouw in bak- en natuursteen, heden gecementeerd. Centrale gedeelte op rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen en gevels van drie traveeën, onder mansardedak (leien); centrale dakvensters met vleugelstukken en driehoekig fronton en twee oeils-de-boeuf voor de voor- en achtergevel. Midden tegen de achtergevel (uitziend op de Bernheimlaan) is een zware ronde traptoren gebouwd met vier geledingen, vroeger met ingesnoerde spits en heden vlak afgedekt. Rechter zijrisaliet van twee bouwlagen en één travee breed, vlak afgedekt met terras voorzien van omlopende stenen balustrade tussen postamenten. Linker zijrisaliet van één bouwlaag op souterrain van eveneens één travee breed onder plat dak: van de bekronende balustrade resten slechts de postamenten. Linker zijgevel met centrale dubbele gebogen trap tussen leuningen en zware postamenten.

Arduinen plinten en dito cordons, voorts natuurstenen gevelornamenten en vensteromlijstingen. Lijstgevels begrensd door hoekpilasters bezet met diamantkoppen. Deurrisaliet met centraal wapenschild onder kroon, vastgehouden door twee gevleugelde griffioenen en banderol met kenspreuk "amanu nihil difficile". Rondboogvormige vensters en deuren der benedenverdieping gevat in omlijstingen versierd met onder meer diamantkoppen. Rechthoekige bel-etagevensters met behouden balkonplaat op consoles versierd onder meer met leeuwenkoppen. Hoofdgebouw afgelijnd door gelede architraaf, versierd fries, uitspringende en gekorniste houten kroonlijst met tandlijst op gekoppelde natuurstenen consoles.

Auteurs: Verbeeck, Mieke