Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble gevormd door drie neogotisch getinte bakstenen rijhuizen welke aansluiten bij de huizen Ledebergplein nummer 26, 27, 28 (gedateerd 1886) opgetrokken in dezelfde stijl. Dubbel-, enkel- en dubbelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (leien). Lijstgevel met sierankers op natuurstenen plint. Natuurstenen horizontale banden en dorpels. Kenmerkende toepassing van overstekken op rondbogen, licht verdiepte rondboogvormige spaarvelden en getrapte dakvensters. Nummer 3 met boven de deur een rechthoekige erker op twee zware consoles, verhoogd tot een toren met afgeschuinde hoeken en ovale oculus onder de spits met ijzeren nokbekroning. Onderbroken houten kroonlijst op dito consooltjes.

Auteurs: Verbeeck, Mieke