Rusthuis in neorenaissance, gedateerd 1885

Beschrijving

Bejaardentehuis van het O.C.M.W. Gent, opgetrokken in 1885 ter vervanging van een hospice van 1849 voor behoeftige ouderlingen, zieken en wezen.

Bak- en natuurstenen gebouw met twee bouwlagen op U-vormige plattegrond in neorenaissancestijl. Gedateerd "JAAR 1885" op twee cartouches in de geveltop van het middenrisaliet. Brede hoofdvleugel (evenwijdig met de straat) achter een afgesloten voorplein. Rijk uitgewerkte en licht uitspringende middenpartij van drie traveeën, zijvleugels van zeven traveeën, onder zadeldaken (leien); dakkapellen en getrapte dakvensters. Horizontaal gemarkeerde registers van rechthoekige vensters met natuurstenen boog- en hoekstenen; natuurstenen banden, druiplijst en kordon.

Middenrisaliet op gedeeltelijke breukstenen sokkel, geleed door talrijke natuurstenen banden en met markerende hoekstenen. Zwaar geornamenteerde tuitgevel. Begane grond met omlijste rondboogvormige muuropeningen; voorts vlak omlijste kruiskozijnen. Bovenverdieping afgelijnd door versierde kordonband. Vleugeldeur met driehoekig fronton waarin leeuwenkop onder omlijst medaillon met letter "L".

Haakse vleugels van vier traveeën met door natuurstenen banden gelede straatgevels van één travee begrensd door hoekkettingen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke