erfgoedobject

Gemeentehuis Sint-Amandsberg

bouwkundig element
ID
26731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26731

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis. Monumentaal, vrijstaand gebouw op rechthoekige plattegrond, in neogotische stijl geconstrueerd naar ontwerp van architect M. De Noyette in 1883. Gesitueerd op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Visitatiestraat ten zuiden van de Kapelleberg. Twee bouwlagen op souterrain, van Boomse baksteen en blauwe steen van Soignies met sokkel van Doornikse steen, afgedekt met zadeldak (nok parallel met de straat, leien) met houten dakkapellen.

Vier verschillend uitgewerkte gevels. Voorgevel (zuiden) met rechts vierkante toren van drie geledingen. Hoeknis met Heilige Amandusbeeld op zuil en onder baldakijn. Derde geleding met galmgaten en horloge, voorzien van octogonale hoektorentjes en bekroond met geajoureerde balustrade. Oorspronkelijke afgeknotte achtzijdige spits met lantaarn in 1935 afgerukt door de wind en vervangen door slankere torenspits naar ontwerp van architecten J. en A. Rooms. Linkerhelft van zuidelijke gevel met puntgevel van drie traveeën, bordestrap met geajoureerde leuningen en Brugse travee met kruiskozijnen en blind traceerwerk. Korfboogpoort in spitsboogomlijsting. Oostelijke zijgevel: lijstgevel van zes traveeën met uitkragende ronde traptoren op de zuidelijke hoek. Souterrain met bolkozijnen en overige verdieping met Brugse travee. Daklijst met gekanteelde attiek. Analoge westelijke zijgevel met erkeruitbouw op zuidelijke hoek. Achtertrapgevel (noorden): tussen octogonale hoektorentjes en centrale brede muurdam met spaarvelden. Voorts Brugse travee met fijne baksteenprofielen en -traceringen.

Interieur: voormalige raadzaal met bewaarde natuurstenen schouwmantel, houten lambriseringen en geprofileerde moerbalken.

  • DENYS H. 1940: Sint-Amandsberg en de negenmeimarkt 1540-1940, Gent, 34.
  • S.N. 1894: L'Emulation, pl. 39, 40, 41.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Sint-Amandsberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.