erfgoedobject

Kasteel Silford met park

bouwkundig / landschappelijk element
ID
26767
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26767

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kasteel Silford, voornamelijk gekend als kasteel Carelshof, gelegen op het domein van het voormalig rusthuis "Westveld". In 1784 verkocht aan J.-B. J. de Schoutheete. In 1832 door P.L.E. de Schoutheete de Tervarent vergroot. Dezelfde familie liet (volgens kadastergegevens) het landhuis in 1878 wederopbouwen. Door E. Seydlitz-Mesdach de ter Kiele verkocht aan ir. Karel Carels. Huidig kasteel volgens kadastergegevens gebouwd in 1911. Oorspronkelijk gelegen midden een uitgestrekt en omwille van zijn aanleg vermaard park, palend aan de tuin van het gesloopte kasteel Dupont. Verkaveling van het grootste deel van het park circa 1930.

Kasteel met twee bouwlagen opgetrokken van heden geschilderde bak- en natuursteen in neo-Lodewijk XVI-stijl, naar verluidt naar ontwerp van architect O. Van de Voorde. Hoofdgebouw met rechthoekige plattegrond onder mansardedak (leien) met links en rechts aanbouwsel van twee verdiepingen onder plat dak. Voorgevel met uitspringend risaliet (inkomhal bekroond met driehoekig fronton. Achtergevel met midden een vijfzijdige uitbouw onder koepeldak.

Mobilair: Hal en trappenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl met vermeldenswaardige marmeren trap en smeedijzeren leuning.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1911/4.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Silford met park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.