Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Ruime cottage-villa, volgens archiefstukken gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect J. Rooms voor de familie Berben-De Bruille.

Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien). Typevoorbeeld van de vele landhuizen ontworpen door J. Rooms met enerzijds neotraditionele inslag onder meer in het materiaalgebruik (baksteen met natuurstenen banden), art-nouveau-stijlelementen in het hout- en ijzerwerk en in sommige boogvormen, en anderzijds het veelvuldig gebruik van houtwerk voor erkers, balkons, loggia's, dakvensters, leuningen, schoorstukken en puntgeveltoppen in imitatievakwerkbouw.

Alle gevels zijn gekenmerkt door een levendig volumespel verkregen onder meer door de in- en uitspringende gevelpartijen. Voorgevel met recht uitgebouwde, polygonale toren van drie geledingen met leien spits op houten schoren, en ervoren een omlopende galerij van glas en hout.

Links rechthoekig uitbouwsel met trapezoïdale houten erkers onder overkragende puntgeveltop in imitatievakwerkbouw (top heden bezet met kunstleien).

• Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Sint-Amandsberg, Plans architect J. Rooms.

Auteurs: Verbeeck, Mieke