Waarlooshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waarlooshoeve

Beschrijving

Waarlooshoeve, reeds vermeld in de 17de eeuw als eigendom van de abdij van Tongerlo; naderhand in het bezit van de prinsen van Arenberg en in 1918 als eigendom van Duitse aristocraten aangeslagen en publiek verkocht.

Eertijds vermoedelijk een afspanning op de weg Brussel - Mechelen - Antwerpen. Huidige gebouwen van 1802, zie jaartal van gesinterde baksteen in zuidelijke zijgevel, doch mogelijk met oudere kern. De schuur werd volgens de eigenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen door een V1-bom, naderhand heropgebouwd met bewaard gebint. Woonstalhuis recent grondig gerenoveerd met nieuw aanbouwsel opgetrokken uit oude baksteen, ter plaatse van de vroegere stal.

Omgracht domein met nieuwe poort en centraal, heden gekasseid erf met twee parallelle constructies: voormalig woonstalhuis ten westen en schuur ten oosten. Woning met grosso modo behouden volume, doch gewijzigde indeling; verankerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en één bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) tussen zijtuitgevels met muurvlechtingen, schouderstukken en aandaken; rechter zijgevel vernieuwd. Voorheen volledig beluikte rechthoekige vensters, zie luikduimen, heden gehalveerd. Nieuw ingebrachte arduinen tussendorpels. Gedichte deur vervangen door nieuwe rondboogdeur in linker zijgevel. Tweebeukige langsschuur van vier traveeën onder vernieuwd zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); aangepaste muuropeningen; bewaarde houtconstructie met gegraveerde jaartallen 1769 en 1813.

• S.N., Duffel toen, p. 98.