Brouwerij Den Pau

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Den Pau

• is aangeduid als beschermd monument Brouwerij Den Pau

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Den pau

Beschrijving

Voorheen met brouwerij "Den Pau". Oudste vermelding in 1487. Interessant rijhuis opgetrokken uit bak- en zandsteen met rijk uitgewerkte voorgevel in renaissancestijl daterend van 1655 (zie verweerde steen in geveltop).

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Overkragende bovenbouw op drie gesculpteerde arduinen rondbogen steunend op met voluutconsoles versierde pilasters. Rechthoekige benedenvensters en deur met bolkozijn als bovenlicht. Op bovenverdieping zandstenen kruiskozijnen. Sculpturale vulling in het dieperliggende boogveld van de rondboogvormige ontlastingsbogen, onder meer twee leeuwenkoppen, een pauw en een soort van maskerkoppen. Registers gemarkeerd door gekorniste waterlijsten versierd met tandlijsten. Zandstenen penanten op de begane grond.

De oorspronkelijke in- en uitgezwenkte geveltop met driehoekig fronton werd in 1961 gewijzigd tot een eenvoudige puntgevel met kruiskozijn voorzien van negblokken. Voorheen sierden vijf bronzen vuurbollen op hoge sokkels de geveltop, heden nog één bewaard.

Gecementeerde en aangepaste achterpuntgevel van achterhuis.

• CASTELAIN R., onuitgegeven notities.