Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalige brouwerij. In 1820 oprichting van een geneverstokerij door C. Vandercruyssen in een gebouw achter de woning, ter vervanging van de stokerij van Ch. de Simpelaere, opgericht in 1810. In 1846 oprichting van bierbrouwerij en azijnfabriek van dezelfde Vandercruyssen. Later zogenaamd "La Vigne" van E. Weustenraad, vanaf 1910 "Brouwerij Dugardein", stopgezet in 1963. Herenhuis bij brouwerij heropgebouwd onder leiding van R. Messiaen in 1921 na oorlogsschade in november 1918; in 1951 nieuw gecementeerd. Lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen met rechthoekige vensters, deur en poort naar de achterliggende brouwerij. Voorzien van neoclassicistische geveldecoratie, kenmerkend voor de jaren 1920. Glasraam met voorstelling van hond in bovenlicht van linker deur. Boven de inrijpoort stenen erker. Voormalige brouwerij ontoegankelijk.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3785, 4695.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 752.1-1, 19.