Brouwerij Cnudde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Cnudde

Beschrijving

Zogenaamd "Brouwerij Cnudde". Bakstenen brouwerijcomplex van twee en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). In de 19de eeuw zeepziederij, in de loop van 1880 door brouwer Mehens verbouwd tot brouwerij met stoom en in de jaren 1890 uitgebreid. Vanaf 1921 eigendom van de familie Cnudde, circa 1950 vernieuwd en gedeeltelijk groter heropgebouwd. Vernieuwde straatgevel met poort ten zuidoosten, waarboven ijzeren balkon met initialen B.C.

Ten noordoosten, achterin gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype uit de eerste helft van de 19de eeuw, tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd en gedeeltelijk heropgebouwd. Vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met gecementeerde gevel met schijnvoegen op gecementeerde, met breukstenen afgelijnde plint, getoogde muuropeningen met waterlijst, vlechtingen op zijgevels.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja