Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Vroegere pastorie naar bouwplan van 2 juli 1846, met moeilijk leesbare signatuur van bouwmeester "L. Bourgois". Gebouwd ter vervanging van de oudere, dieper achterin gelegen pastorie, waarvan een deel van de ommuurde tuin rest. In 1922 hersteld door architect A. Massez (Oudenaarde).

Groot en indrukwekkend rechthoekig en volledig onderkelderd gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat). Bepleisterde eclectische lijstgevel met dubbelhuisopstand. Elke gevel met geprofileerde hoekpilasters, puilijst waaronder in cassettes vervatte ruitmotieven en omlopende rondboogfries op sierlijke consoles, op voorgevel klimmend in centrale puntgevel. Centrale puntgevel van hoger oplopend deurrisaliet met hoge rechthoekige deur en rondbogig getraceerd bovenlicht in zware arduinen omlijsting met bekronend kruis. Spiegelboogvormige lijst van dito geprofileerde benedenvensters. Rondbooglijst boven rondbogige bovenvensters in geprofileerde omlijsting. Zijgevels met rondbogig bovenvenster.

Vereenvoudigde achtergevel met afgeronde, voorheen beluikte benedenvensters, rondboogdeur met getraceerd bovenlicht in middenrisaliet en rondbogige bovenvensters.

Interieur: impressionante bepleisterde gang met kruisgewelven, geprofileerde gordelbogen verlopend in gebundelde colonnetten, sierlijke druipers en rondbogige vleugeldeuren.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal archief 30-50, 2534.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Pastorietuin

De pastorietuin is gedeeltelijk ingenomen door parking. Ongeveer één derde van de oorspronkelijke tuin ten zuiden van de pastorie is nog als siertuin in gebruik.

Auteurs: Himpe, Koen