• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• omvat de aanduiding als beschermd monument Dorpswoning: exterieur en deel interieur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Kwaremont

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kwaremont

Beschrijving

Dorpswoning, als enig overblijvend element van een vroeger U-vormig landelijk complex. Heden zogenaamd "Theaxus", woning met weefatelier en kunstgalerij. Voortuin met taxusboom, rechts verbreed door sloop in de jaren 1980 van alle tot aan de straat palende bijgebouwen. IJzeren toegangshekje tegenover voordeur tussen nieuwe bakstenen pijlers en afsluitmuur, geïnspireerd op de vroegere en verlengd met toegevoegd breed hek.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Opschrift "Anno 1772" in moerbalk van "beste kamer" wellicht relaterend aan bouwtijdstip. Restauratie, naar ontwerp van architect P. Fovel van 1990, uitgevoerd in 1991-1992. Verankerde lichtgeel gekaleide voorgevel afgezet door hoge geprofileerde daklijst. Getoogde muuropeningen; vensters met sponning op hardstenen dorpel; vernieuwde raamkozijnen en luiken. Lijstgevel met centrale dakkapel boven de deurtravee; smal benedenvenster naast de deur. Uitspringende bakstenen deuromlijsting tussen smalle geblokte banden. Analoge achtergevel doch zonder dakkapel en met links verankeringen ter hoogte van de kelder. Zijpuntgevels met hardstenen consoles onder de schouderstukken, vensters met hardstenen hoekblokken op dito dorpel en een ronde topoculus. Buitenkelderdeuren in rechter zijgevel. Tweedelige huiskelder waarvan voorste overwelfd, achterste vlak afgedekt. Nog enige oorspronkelijke interieurelementen waaronder enkele paneeldeuren, versierde moerbalk in rechter voorkamer; in "beste kamer": herlegde rode tegelvloer, vernieuwde schouwmantel naar oud model, moerbalk (1772) voorzien van gesculpteerd floraal motief.

Garage rechts in nieuwe bakstenen zijaanbouw onder steil zadeldak.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja