Stadswoningen met trapgevels

• is aangeduid als beschermd monument Twee stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van vijf traveeën en twee ongelijke bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, houten dakkapel) uit de 17de eeuw; hoekpand met hoge trapgevel (9/10 treden + topstuk); na 1875 is de aanleunende gekanteelde linkse schermgevel verbouwd tot twee ongelijke trapgevels van respectievelijk 4/5 en 5/1 treden. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de hoekblokken, 18de-eeuwse deur- en vensteromlijstingen met oren en neuten en voor het 17de-eeuws hoekbeeld van Maria met Kind onder baldakijn. Kelderluiken. Voetenschraper. Aan de Pijpersstraat: aanbouw uit jaren 1970 naar ontwerp van architect V. Desmet (Brugge). Tegen achtergevel: traptoren op vierkant grondplan onder tentdak met ten dele behouden houten spiltrap.

Interieur. Opkamer met monumentaal schouwelement met uitgewerkt 19de-eeuws schilderij, 19de-eeuwse kopie van het Johannesretabel van H. Memling door L. Beyaert (Brugge).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

Tussen de 17de-eeuwse burgerhuizen en de uitbreiding uit de jaren 1970 bevindt zich in de Pijpersstraat een 20ste-eeuwse uitbreiding. Het betreft een bakstenen volume van twee bouwlagen en twee traveeën met een verankerde lijstgevel en een gekanteelde zijgevel (van acht treden + topstuk). De straatgevel is voorzien van vier getoogde vensteropeningen met bewaard 20ste-eeuws schrijnwerk op de verdieping.