erfgoedobject

Stadspaleis Karel de Stoute

bouwkundig element
ID
29490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29490

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Hôtel Charolais", in de tweede helft van de 15de eeuw gebouwd voor de jonge Karel de Stoute binnen het domein van het "Prinsenhof", zie kaart van Sanderus (1641) zogenaamd "Aula Princips Carolus". Samenstel van twee diephuizen van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) met kern uit de 15de eeuw. Lijstgevel van 1849 in plaats van twee puntgevels. De bouwaanvraag van 1849 toont een pand van vijf traveeën en twee bouwlagen, waarvan rechter travee gesloopt in 1946. 1847: rechte treden van de trap naar de 18de-eeuwse deur met smeedijzeren balustrades wordt vervangen door gebogen treden. 1986-1987: restauratie naar ontwerp van architect J. Claeys (Ruiselede) voornamelijk als aanpassing voor nieuwe functie met name hotel.

Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel belijnd door de puilijst boven hoge begane grond en de omlopende kroonlijst op klossen. Laatbarokke deuromlijsting van arduin met imitatievoegen die aanzet op voluten en bekroond wordt door een schouderbogig bovenlicht. Rechthoekige vensters en kelderopening met luik. Achter de linker travee, veelzijdige, voormalige traptoren met kegeldak.

Interieur. Kelders met graatgewelven. Eikenhouten moer- en kinderbalken; balksleutels met florale motieven.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 30 oktober 1986.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1506/1986.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2/1847, nr. 76/1849.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 227.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadspaleis Karel de Stoute [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29490 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.