Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Hoek met Boterhuis. Dubbelhuis van vier en één travee en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen); huidig 19de-eeuws uitzicht. Op vermoedelijke oude kern van topgevel wijzen de spitsboognissen op tweede bouwlaag en het voormalig vierkant zoldervenstertje met afgeschuinde dagkanten. In 1903 toevoegen van rolluikkasten voor de benedenvensters, arduinen lekdrempels en twee getraliede kelderopeningen. Verankerde witbeschilderde lijstgevel op donkerbruine plint. Rechthoekige muuropeningen, bewaarde afgeschuinde dagkanten op de begane grond.

Zijgevel met soortgelijke vensters en deels vrijgelegde zuil van Doornikse steen als resterend element van de galerij van het "Hof van Gistel".

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 287/1903.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 237.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

Herbestemd tot sociale woning door de sociale huisvestingsmaatschappij Brugse Maatschappij voor de huisvesting.