Samengestelde panden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samengestelde panden

Beschrijving

Samenstel van de panden "De Valcke", het ingangsgebouw van het voormalige kartuizerinnenklooster, "'t Wijngaerdken" en "St.-Niclaes" volgens opschriften in cartouches. Eind 19de eeuw "hier is 't in de Gilde der Ambachten/ eerlijk en werkzaam". Thans gebouwen van de Christelijke Mutualiteit. Gevelrij resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" van 1894 naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge). Consoliderende "Kunstige herstelling" in 1980 naar ontwerp van Groep Planning (Brugge) tijdens dewelke de neogotische zaal verdween.

Samenstel van diephuizen van respectievelijk drie, één, vier, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met typerend gebruik van zandsteen voor onder meer hoekblokken, kozijnconstructie, plint en belijnende banden. Uitgewerkte muurankers en smeedijzeren windvaan.

Nummer 17. Trapgevel (8 treden + topstuk). Rechts ervan voormalige "Merceniersstraat", nu bakstenen poortgebouw met ornamenten als beeldnissen, mascarons, banden van in- en uitgezwenkte top en topstuk. Nummer 19: trapgevel (9 treden + topstuk). Linker travee opgetrokken op de plaats van het voormalige "Wijngaardstraatje". Bovenbouw gemarkeerd door Brugse travee, type III, aanzettend op natuurstenen basissen. Typerend gebruik van natuursteen voor plint, kozijnconstructies en ornamenten als kraagstenen en naamcartouches.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 266.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje