Huis van Antwerpen

• is aangeduid als beschermd monument Huis van Antwerpen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis van Antwerpen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Gelegen op de hoek van de Philipstockstraat en de Vlamingstraat. Zogenaamd "Huis van Antwerpen" met voorgevel uitgevend op de Philipstockstraat, doch momenteel deel uitmakend van Vlamingstraat 2. Laatgotisch diephuis van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien, dakkapel met puntgevel), van circa 1500. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1882.

Verankerde, witbeschilderde bakstenen tuitgevel met schouderstukken. Verticaal karakter mede door indeling volgens Brugse travee, type I; boogveldversiering met driepasbogen op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten. Hoeknis met Mariabeeld. Aangepaste pui met entresol; voordien met uitkragende verdieping op vijf + vier dichtgemetselde segmentbogen. Achtergevel: trapgevel (zeven trappen + topstuk).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 198/1882.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje