• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1699

Beschrijving

Diephuis van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1699. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1885 onder meer herbouwen van het topstuk en vernieuwen van de boogveldversieringen. 1944: herstellen rechter schouderstuk.

Verankerde bakstenen baroktrapgevel (10 treden + topstuk en schouderstukken) met gebruik van witsteen voor kruis- en bolkozijnen, geblokte ontlastingsbogen met mascarons, negblokken, boogveldversieringen, doorgetrokken lekdrempels, bovendorpels en lateien. Afgesnuite hoek van arduin. Boogveldreliëfs van links naar rechts met afbeeldingen van de vier jaargetijden onder de vorm van Venus (lente), Ceres (zomer), Bacchus (herfst) en Diana (winter); in het topstuk Duivel, Zon en Maan. Op de hoek, kleine aedicula met beeld van Gambrinus. Pui uit derde kwart 20ste eeuw onder houten latei, overspannen door twee brede en één smalle ontlastingsboog; arduinen latei. Uithangbord. Zijgevel: verankerde bakstenen lijstgevel; dakkapel met schouderstukken en ijzeren hijsarm. Uitkragende, afgestopte schoorsteenschacht op twee kleine consoles.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 182/1944.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje