Stadswoning gedateerd 1561

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Grauwwerkersstraat. Heden enkelhuis van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder samengesteld zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); thans één geheel vormend met een pand aan de Grauwwerkersstraat van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaarankers "1561" aan Pieter Pourbusstraat. Het huidige uitzicht is het resultaat van historiserende restauratie in 1914 onder meer invoegen van natuurstenen bol- en drielichtskozijnen met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsboog met open voeg, verplaatsen van de nu tudorbogige i.pl.v. rechthoekige deur naar de derde travee rechts en hermetselen van de schoorsteenschacht. Witbeschilderde lijstgevel van verankerde baksteen; twee linker traveeën oplopend in bijna gevelbrede top met tuit. Bijhorend pand in Grauwwerkersstraat uit 16de-17de eeuw met rechthoekige vensters, aangepast op bovenverdieping, en deur met imitatienegblokken en getralied bovenlicht. Dakkapel met tuitgeveltje en venster in rondboognis.

Interieur. Bewaarde moer- en kinderbalken.

• SAB, Bouwvergunningen, nr. 12/1914.