Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Walburgastraat. Classicistisch herenhuis op L-vormige plattegrond uit het vierde kwart van de 18de eeuw van tien traveeën + onregelmatige travee en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, zwarte gegolfde pannen). Van 1922 tot 1951 privé-kliniek, thans zonder functie. Dubbelhuis van tien traveeën + onregelmatige travee en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, zwarte gegolfde pannen). Bepleisterde en geelbeschilderde lijstgevel met licht verhoogde begane grond op een bruine plint met kelderopeningen. Dubbelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde omlijsting, deur in geprofileerde omlijsting onder latere houten erker uit de eerste helft van de 19de eeuw (?); arduinen bordes en ijzeren leuning. Links koetspoortrisaliet uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw (?), hoort nu bij nummer 14, getypeerd door rondboogpoort geflankeerd door geblokte pilasters en verdiepte penanten afgelijnd door de gekorniste pui- en kroonlijst en bekroond door een driehoekig fronton met ronde blinde oculus. Verzorgd houtwerk voor deur-, poort- en vensters. Bakstenen geelbeschilderde zijgevel met soortgelijke vensters, onder meer blinde. Markante schoorsteenschacht. Nieuwe dakkapellen.

Interieur. Twee kelders met tongewelf respectievelijk parallel aan en looderecht op de straat. Op de begane grond enfilade van drie salons langs Sint-Walburgastraat ons inziens deels uit de 18de eeuw, deels uit de 19de eeuw, zie stucplafonds, schouwen en lambrisering. Eerste salon: muren en supraportes voorzien van wandbespanning getypeerd door strikmotieven en guirlandes. Daaropvolgende salons met empire-aankleding, laatste salon met overvloedig gebruik van vergulde ornamenten. Bordestrap met trappaal in Lodewijk XVI-stijl. Minder rijk uitgewerkte schouwen op de bovenverdieping. De voormalige functie van privé-kliniek is nog duidelijk aanwezig, zie aanbouw van metaal in tuin en de kamerindeling.

• BEUCKELS L., Over verdwenen instellingen voor geneeskundige zorgen, in Kontaktblad Gidsenbond Brugge, XVII, 1996, nr. 7, p. 98-99.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 312.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje