Huis Casterman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Casterman

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Casterman" deel uitmakend van het conservatorium. Pand bestaande uit een voorhuis en twee diephuizen van ongelijke diepte.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee zijtrapgevels afgelijnd met hoekblokken; opschrift 1639 in de centrale geveltop. Barokgetinte lijstgevel van verankerde rode baksteen met getrapt dakvenster (9 treden + topstuk) over de drie middentraveeën. Huidig uitzicht resulterend van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1882 naar ontwerp van architect O. De Breuck (Brugge): onder meer invoegen van natuurstenen kruis- en bolkozijnen met over de penanten doorlopende boven-, tussen- en onderdorpels, vernieuwen van mascarons in de ontlastingsbogen, aanbrengen van negblokken en toevoegen van neobarokke deuromlijsting met jaarcartouche van herstelling "anno 1882" en uitgewerkte paneeldeur. Drie kelderopeningen onder meer één hoge beluikte met in de stoep ingewerkte toegangstrap. Geveltop: ronde oculi met waterlijst aan weerszij van beluikt bolkozijn.

Achtergevels: twee verankerde bakstenen tuitgevels van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige deur- en vensteropeningen; op tweede bouwlaag en in top oorspronkelijk beluikt. Rechts op begane grond met zandstenen negblokken en hoeksgewijs inspringende dagkanten. Tuinmuur palend aan Sint-Jakobsstraat nummer 23 voorzien van een kaarsnis met mijterboog.

Interieur. Voorhuis met kelder voorzien van tweebeukig tongewelf; tegen gemene muur met nummer 29 een natuurstenen wenteltrap. Begane grond. Inkom met wit-zwart marmeren vloer, aangekleed in neorenaissancestijl met links en rechts van de trap deuren in een geprofileerde omlijsting met oren en een kroonlijst met centrale voluteversiering geflankeerd door wijnranken. De salons bewaren enkele marmeren schouwen onder meer in salon aan tuinzijde een monumentale voluteschouw in roodbruin marmer, schouwlichaam met lijstwerk, spiegel in lijst gevat en met kroonlijst op voluten, links en rechts rocaillemotieven; houten lambrisering met eenvoudig paneelwerk; bepleisterde moerbalken en rozet. Op de bovenverdieping eenvoudiger aangeklede kamers onder meer kamer met neorenaissanceschouw, deuromlijsting met kroonlijst en lambrisering. Bewaard dakgebint; voorhuis met dubbele schaargebinten, twee rijen hanenbalken, in het midden tegen voorgevel stijlen en korbelen; achterhuizen met van telmerken voorzien schaargebint en één rij hanenbalken.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, juni 1998.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 340.