Huis De Gapaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Gapaert

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "De Gapaert", zie gebeeldhouwde kop op middenpenant van tweede bouwlaag. Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw met in de loop van de 19de eeuw aangepaste bovenvensters. Verankerde bakstenen trapgevel (6 trappen + topstuk). Rechthoekige vensters met strek van rode baksteen; natuurstenen lekdrempels; op de derde bouwlaag bijkomende smeedijzeren vensterleuningen. Rondboogvenster in vlakke omlijsting met natuurstenen sluit- en aanzetsteen in de geveltop.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 384.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje