• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis van drie + twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Trapgevel gedateerd "16 / 73". Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1927-1928 met betrekking tot invoegen glas-in-lood-bovenlichten, vervangen van houten puivenster door huidige vensterverdeling in zijgevel en aanbrengen van kruis- of bolkozijnen in de blinde bovenvensters en het dakvenster. 1969-1970: vernieuwen van de penanten en tussendorpels op de begane grond. "Kunstige Herstelling" van 1988-1990 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).

Baroktrapgevel (7 treden + topstuk met beeldje); verankerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de natuurstenen kruis- en bolkozijnen, boogveldversieringen, neg- en hoekblokken en doorgetrokken lateien en lekdrempels; zandsteen voor hoekblokken ter hoogte van begane grond. Uitkragende bovenverdieping op drie geblokte rondbogen steunend op geornamenteerde consoles; mascaronsluitstenen en uitgewerkte zwaan in de middentravee. Gekoppelde kruiskozijnen van de tweede bouwlaag gevat tussen afgeschuinde penanten en dagkanten; mascaronsluitstenen. Boogveldversieringen over de hele gevel stellen de zeven weekdagen voor: zondag (Dies Solis), maandag (Dies Lunae met Diana op haar wagen), dinsdag (Dies Martis, de strijdwagen van Mars), woensdag (Dies Mercurii, de wagen van Mercurius), donderdag (Dies Iovis), vrijdag (Dies Veneris, met Venus), en zaterdag (Dies Saturni, met Saturnus). Zijgevel, boven de linker travee gemarkeerd door getrapt dakvenster (3 treden + topstuk). Reliëfs in boogvelden van de pui, aangebracht bij restauratie van 1927, met figuren uit Griekse mythologie. Het aansluitende pand met gekanteelde gevel en klein getrapt dakvenster (2 treden + topstuk) is vermoedelijk pas circa tweede-derde kwart van de 20ste eeuw aangepast in analoge bouwtrant in plaats van een lijstgevel met neoclassicistische inslag.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, nr. 0028/W.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 575/1988.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 771/1927, nr. 642/1969.