Woning Den Blauwen Arent

Beschrijving

Zogenaamd "Den Blauwen Arent". Overhoekse trapgevel (9 treden + topstuk) van drie traveeën, omgeven door vier en twee traveeën. Twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met klimmende dakkapellen, links onder plat dak. 17de-eeuws uitzicht doch oude kern, zie kelder. In de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie ontlastingsbogen met aanzet- en sluitstenen en speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de voormalige kruiskozijnen. 1912: toevoegen van zandstenen schouderboog deuromlijsting op arduinen neuten naar midden 18de-eeuws patroon en verzorgde eclectische paneeldeur getypeerd door geprofileerde zandstenen omlijsting aanzettend op arduinen imposten, schouderboog, gegroefde sluitsteen en gekorniste kroonlijst. Voorts rechthoekige muuropeningen en houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan Spinolareizijde, drieledige houten erker uit eind 19de eeuw met versierde consoles en kroonlijst op modillons; pittoreske dakkapel uit einde 19de eeuw - begin 20ste eeuw.

Interieur. Volledig onderkelderd met tongewelven, troggewelfjes onder de linker travee. Aan de straatzijde op begane grond en op eerste verdieping salons met empire schouwen en op begane grond zuiltjes met papyruskapiteeltjes.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 404.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje