Woning Den Helm met winkelpui

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Den Helm". Voormalig woonhuis van architect T. Raison. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Klokgevel uit midden 18de eeuw. Vervangen van houten winkelpui in 1916 met inpassen van privé-ingang naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge). Bepleisterde en witbeschilderde klokgevel onder driehoekig fronton, verticaal geritmeerd door lisenen en horizontaal belijnd door kordons. Arduinen plint met beluikte kelderopening. Licht getoogde bovenvensters; borstwering met verdiepte panelen. Winkelpui met privédeur links leunt aan bij neoclassicisme, roedeverdeling eigentijds voor toen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 32/1916.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 413.