Apotheek dr. G. Dryepondt

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Huis Hemelryck". Voormalige apotheek van "Docteur G. Dryepondt, pionnier colonial, 1866-1932", zie gedenkplaat. Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak. Gevel van 1841. Bewaarde winkelpui resulteert uit opeenvolgende aanpassingen respectievelijk in 1869, in 1886 en in 1901. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een arduinen plint met twee licht getoogde betraliede kelderopeningen. Belijnend kordon en kroonlijst op eenvoudige klossen. Rechthoekig bovenvensters op arduinen lekdrempels.

Interieur. Kleine winkelruimte met achter toonbank twee gebogen, kamerhoge wanden met door slanke zuiltjes gelede open rekken voor uitstallen van medicinale recipiënten. Op de bovenverdieping enkele elementen uit de 18de tot 19de eeuw, zoals enkele schouwen en schouwboezems in Lodewijk XV-, Lodewijk XVI- en empirestijl.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 4 december 1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 129/1841, nr. 81/1869, nr. 73/1886, nr. 27/1901.