Huis De Speghele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Speghele

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "De Speghele". Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Oorspronkelijke gevel van circa 1500, in de loop van de 17de eeuw uitgebreid met achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Tussen 1820 en 1854 verbouwd tot vlakke lijstgevel, doch met behoud van oude binnenstructuur. Monumentale verankerde trapgevel (10 trappen + topstuk) van baksteen; gebruik van zandsteen voor hoekblokken, bolkozijnen op begane grond en in top, en kruiskozijnen op bovenverdieping Brugse travee, type I; rechthoekige muuropeningen en op borstwering en in boogvelden gekoppelde spitsboogjes met driepassen.

Interieur. Interieur voorhuis: behouden balklagen met op de tweede bouwlaag muurstijlen en korbelen. Op zolder keperspant met twee schaargebinten. Interieur achterhuis: behouden balklagen, op zolder nok- en twee schaargebinten.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1051/1990.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, z.nr. 1820.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 201-205.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 449.
  • ESTHER J., Binnenkort opmerkelijke restauratie van het huis den Speghele in de Wollestraat, in Brugge die Scone, X, 1989, p. 8-9.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje