Burgerhuis Sint-Jacob

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Sint-Jacob

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Jacob", volgens cartouche met afbeelding van heilige. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee zijpuntgevels. Oorspronkelijke gevel uit midden 18de eeuw volgens bouwvergunningen gevel van drie traveeën en twee bouwlagen, gesloopt en herbouwd in 1970. Belijnende gelede kordons en zware kroonlijst. Middentravee geflankeerd door pilasters uitlopend op driehoekig pseudo-fronton met ingeschreven, hergebruikt schelpmotief met buste van Sint-Jacob. Steekbogige bovenvensters in vlakke omlijsting met rocaillesluitsteen; korfbogig middenvenster op de derde bouwlaag. Twee dakkapellen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 205/1856.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje