Brouwerij-mouterij Léon Schaeverbeke

Beschrijving

Voormalige brouwerij-mouterij van Léon Schaeverbeke. Thans "Het Bourgoensche cruyce / Croix de Bourgogne" toegankelijk via de poort van nummer 35. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenkoer uitziend op de Rozenhoedkaai; naar voor springend balkon met ijzeren leuning op zware consoles. Laatst genoemde onderging "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).

Nummer 37. Eertijds zogenaamd "Huis Poucke". Breedhuis van drie en een halve travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) als voortzetting van de achtergevel van nummer 35. Verfraaid in 18de-eeuwse stijl in 1932-1933 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge). Verankerde bakstenen lijstgevel, beigebeschilderd. Rechthoekige muuropeningen onder rechte kroonlijst. Centrale arduinen deuromlijsting op buitentrap met smeedijzeren borstwering en een houten erker op tweede bouwlaag. Ramen met kleine roedeverdeling en luiken. Uitkragende dakrand op klossen. Twee houten dakkapellen.

Nummer 39. Oorspronkelijk woonhuis van de brouwerij van Schaeverbeke, thans "Hotel Boergoensch Hof". Imposant pand van vier + vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Gebouwd als "Kunstige Herstelling" in 1904-1905 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge) in plaats van herenhuis met lijstgevel in empirestijl. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met traditioneel gebruik van zandsteen. Markerende Brugse travee, type I. aanzettend op basissen en met bol- of kruiskozijnen gevat in Brugse travee, type III met maaswerk in boogvelden. Voorts op begane grond rechthoekige vensters in steekboognissen en -dito deur, laatst genoemde toegankelijk via natuurstenen bordes; afgeschuinde dagkanten onder drieledig bovenlicht. Lagere aanbouw van twee bouwlagen onder plat dak, met Brugse travee, type I. Zijgevel: gemarkeerd door Brugse travee, type I; maaswerk.

Interieur. Merkwaardig salon in empirestijl; marmeren schouw met liefdessymbolen geflankeerd door twee papyruszuilen en een groot ovaal plafondrozet. Plafondrozet in de hal. Bourgondische kamer ernaast met neogotische schouw, enkele balkjes met gotische profilering.

Nummer 41. "'T Bourgoensche Cruyce / Hotel Restaurant". In 1932-1933 vervangt ontwerp van architect T. Raison (Brugge) een bepleisterde lijstgevel. Thans twee houten puntgevels met typische elementen van het driekwarthuistype, zie vensterregister, windbord en windveer. Kelderverdieping en begane grond van baksteen. Links, uitkragende bovenbouw op korfboognissen, rechthoekige keldervensters met natuurstenen bolkozijnen, rechts beluikte korfboogopening met afgeschuinde dagkanten. Verankerde bakstenen zijgevel van drie/twee traveeën en drie bouwlagen. Begane grond: twee rechthoekige vensters met luiken en glas in lood flankeren rondboogdeur met afgeschuinde dagkanten. Rechthoekige bovenvensters in korfboognis met afgeschuinde dagkanten. Houten dakkapel.

Rechts, nummers 43, 45 en 47, soortgelijke houten puntgevels van 1932-1933 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge). Nummer 45 lichtgrijs beschilderd. Nummer 47 donkergroen beschilderd.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 7 juli 1994.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 40/1847, nr. 219/1904.