Stadswoning De Zilver Berg

Beschrijving

Zogenaamd "De Zilver Berg", zie gevelsteen. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw doch met kern uit de eerste helft van de 14de eeuw. Verfraaiende "Kunstige herstelling" van 1923-1924 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) onder meer vernieuwen vensters, deur, gevelsteen. Wijzigingen onder meer in 1961: verbreden van een kelderluik tot garagepoort. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met typerend gebruik van witsteen voor de plint, speklagen, lekdrempels, mascaronsluitstenen, negblokken en tussendorpels en -stijlen van de bovenlichten. Doorlopende speklaag ter hoogte van de onderdorpel van het rondboogluik in geblokte ontlastinsgboog omgeven door drie peervormige en ovale oculi. Achtergevel: verankerde tuitgevel met links schouderstuk; hijsbalkgat. Rechthoekige openingen, op begane grond met afgeschuinde dagkanten en verweerde zandstenen onderdorpels.

Interieur. Kelder met moerbalken en balksleutels, en sporen van korbelen; balken in het midden ondersteund door zuil van Atrechtse zandsteen met vierzijdig knoppenkapiteel (eerste helft van de 14de eeuw).

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 685/1923, nr. 666/1961.