Burgerhuis met classicistische lijstgevel

Beschrijving

Monumentaal breedhuis van zes + zes traveeën en twee en halve bouwlaag. Classicistische bepleisterde en wit- en groenbeschilderde lijstgevel uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw, vermoedelijk na verbouwing van twee diephuizen. Rechts, risalietvormende poorttravee; balkonvenster met smeedijzeren vensterleuning. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, op de tweede bouwlaag met consoles. Pui, afgelijnd door brede, geprofileerde lijst; recente ordonnantie met integratie van pseudo- neoclassicistische elementen als hoekbanden. Kroonlijst op klossen met tandlijst en geprofileerd entablement doorgetrokken over de eerste travee van de zijgevel. Aanleunend verankerd gedeelte van de zijgevel van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met verankerde schoorsteenschacht als resterend element van één der oudere diephuizen.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje