• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalig dubbelhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, van 1855 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) ter vervanging van twee trapgevels. 1997: kleurstelling met name terracotta, beige en grijs. Bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel, geritmeerd door hoekpilasters en vensters in rechthoekige travee-nissen. Drie gekoppelde middentraveeën benadrukt door gecanneleerde pilasters en versierd entablement. Borstweringen voorzien van geometrische versieringen. Rechthoekige vensters met typische afgeronde bovenhoeken. Behouden houtwerk uit midden 19de eeuw onder meer omlopende kroonlijst op klossen en versierde modillons. Begane grond oorspronkelijk geordonneerd door centrale koetspoort tussen rechthoekige vensters in de zijtravee en aansluitende balkons van de bel-etage; nu houten pui op natuurstenen plint, afgezoomd door pilasters met kapitelen versierd met accanthusbladen.

Interieur. Salon op bovenverdieping met rijk plafondstucwerk.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 49/1855.